Image

1935

Tewaterlating

Op 21 november 1935 begon in de stad Groningen het drijvend bestaan van de Jura. De scheepswerf, die tevens het prototype had ontworpen van de mechanisch voortgestuwde kustvaarder, was Gideon van Jan Koster Hzn. (Hendrikszoon) aan het Winschoterdiep. De Jura had bouwnummer 145.

Image
Image
Schepen van het Koster-type stonden bekend om hun mooie, karakteristieke Kosterkont

De man die haar liet bouwen was Jurjen Swiers, kapitein ter koopvaardij. Hij noemde het schip JURA, een samenstelling van zijn eigen naam Jurjen en die van z'n vrouw Aaltje.

Image
Jurjen en Aaltje

Op 27 december 1935 werd de Jura, als zijnde een motorzeevrachtschip, door A. Kraaijema (scheepsmeter te Groningen) van haar brandmerk voorzien door het inbeitelen van '1717 Z GRON 1935' op het achterschip aan stuurboordzijde in achterkant lichtkap motorkamer.

In de Schuttevaer van 1 januari 1936 stond: ‘Deze week vond op de Eems de uitstekend geslaagde proefvaart plaats van het door de scheepswerf Gideon van J. Koster Hzn. te Groningen, voor rekening van kapt. J. Swiers te Groningen, gebouwde motorvrachtschip ‘JURA’. Het schip heeft een dead weight (totale maximale draagvermogen: dus incl. lading, brandstof, ballast water, bemanning etc.) van 284 ton en is voorzien van een Brons motor van 150 pk, waarmee op de proefvaart een snelheid werd bereikt van 8,7 zeemijl (16,1 km/h). De bouw van het schip geschiedde onder toezicht van Bureau Veritas en Scheepvaartinspectie voor classificatie groote kustvaart.’

De motoren uit de ‘Appingedammer Bronsmotoren’ fabriek van Jan Brons (1865-1954) genoten wereldfaam en vonden gretig aftrek in de kustvaart. De 150 pk driecilinder tweetakt Brons van de Jura is van het type 3TL, het heeft productienummer 5244 en draait maximaal 290 toeren per minuut. Van dit type (T) zijn er tussen 1930 en 1960 totaal 457 gemaakt.

Image
Image
Image
Foto’s tijdens de proefvaart op de Eems

Het schip heeft een lengte (overall) van 35,5 meter, een breedte van 6,6 meter en een maximale diepgang van 2,5 meter (huidige diepgang is vóór 1,30 m en op de hak 1,70 m).

Inhoud is 197 BRT. Bruto Register Ton geeft de totale inhoud van het schip aan (dus incl. alle vertrekken). 1 Bruto Register Ton is 2,83 kubieke meter. De bruto inhoud van het schip is dus 558 m³.

De NRT (Netto Register Ton, dus alleen de plek waar de lading zich kan bevinden) is 92 (260 m³).

Image
Een trotse Jurjen Swiers
Image
Bemanning en kapitein op de brug. Jurjen in het midden, met naast hem o.a. zijn schoonzoon Theo Mooibroek (hand aan de pijp) in 1936

Jurjen voer als kapitein-eigenaar in het begin voor bevrachtingskantoor Freight Express Ltd. uit London en later (vanaf 1939) voor N.V. Carebeka uit Groningen.

Image
Jura in Kopenhagen
Image
Jura in de Oosterhaven, Groningen
Image
Image
Image
Image
De Jura als schaalmodel, gemaakt door E. Bos, in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam (ze heet hier trouwens Gasselte, maar onverlengd heeft ze nooit Gasselte geheten)
Image
De Jura in Utrecht met een lading bananen (1936)
Image
Image
Kinderdijk in Middelburg, met op de achtergrond de Jura

//

Back