1940

1940
Oorlog
Tijdens de Duitse invasie op 10 mei 1940 lag de Jura in Terneuzen (aan de Westerschelde in Zeeland). In Zeeland werd onmiddellijk begonnen met de evacuatie van de bevolking van Zuid-Beveland en met het in verzekerde bewaring stellen van Duitse en verdachte personen.
De Jura voer van Terneuzen naar Hansweert (Zuid-Beveland) om vluchtelingen op te pikken en ging vervolgens door naar Vlissingen. Ze was daar samen met andere kustvaarders; Aldebaran, Alice, Atlantic, Bornrif, Eton, Jacoba, Kaap Falga, Piet Hein, Triton, Tromp, Zeus en Unitas. Duitse vliegtuigen hadden inmiddels magnetische zeemijnen in de Westerschelde gedropt, maar de Jura wist gelukkig heelhuids te ontsnappen en voer met de vluchtelingen naar Poole (Zuid Engeland).
Van de 500 kustvaarders die Nederland in die tijd rijk was wisten er zo’n 200 veilig Engeland te bereiken. Vele anderen werden gevorderd door de Duitsers. Zo werd bijvoorbeeld de Unitas omgebouwd tot Schwere Artillerie-Träger SAT 9 Unitas.
Op 16 mei 1940 viel de Jura onder de Netherlands Shipping & Trading Committee (de uitgeweken Nederlandse regering in Londen) en vervolgens op 1 juni onder het Ministry of Shipping (later Ministry of War Transport). Gedurende de oorlogsjaren werd ze ingezet voor onder meer het vervoer van militairen en wapentransport, en verbleef ze in Engelse en Schotse wateren.

Deze driehoeken op het achterdek (aan zowel stuur- als aan bakboord) zijn de stille en enige getuige van het zware geschut dat hier tijdens de oorlog heeft gestaan
Kapitein in die oorlogsjaren was Hendrik Groen, een kleinzoon van Jurjen Swiers (Hendrik's moeder was een dochter van Jurjen).

Hendrik Groen

De Jura, met rechts op de foto het 93 meter lange Finse stoomschip Karhula.
De Karhula (van hierboven) was op 11 februari 1950 onderweg van Hanko, Zuid-Finland naar Port-Saint-Louis-du-Rhône, Zuid-Frankrijk met een lading cellulose en raakte in de buurt van Texel bij slecht weer een onbekend object onder water. Ze maakte water en zonk... Slechts 18 van de 29 opvarenden (waaronder twee verstekelingen) konden door reddingsboot Dorus Rijkers uit Den Helder worden gered.


Na de oorlog (op 1 Juni 1945) kreeg Jurjen Swiers zijn schip weer terug.